Raportul Departamentului de Stat al SUA privind strategia de control internaţional al drogurilor pe 2012 arată că România este o ţară semnificativă de tranzit pe ruta Balcanică de Nord, între Afganistan şi Europa Centrală şi de Vest, pentru droguri precum opiu, morfină, heroină şi precursori chimici pentru fabricarea drogurilor.
Administraţia americană aminteşte în raportul său că cea mai mare captură de cocaină din toată Europa, în 2009, a avut loc în portul Constanţa - peste două tone. În ce priveşte cocaina, România este un punct secundar de intrare a drogului în Europa, din cauza coastei maritime lungi de la Marea Neagră şi a portului Constanţa, care se află în ape adânci.
Departamentul de stat al SUA despre Poliţia Română: "Duc lipsă de echipamente de protecţie a forţelor"
Autorităţile antidrog româneşti lucrează strâns cu cele americane, dar din cauza crizei economice, resursele sunt limitate.
"Poliţia Română a trebuit să întindă de resursele disponibile şi de operaţiuni şi a pierdut ocazional teren, din cauza lipsei de resurse. Forţele româneşti de poliţie au reuşit să strângă câteva echipamente tehnice, însă duc lipsă de echipamente de protecţie a forţelor. Ameninţările cu tăierea salariilor şi concediile fără plată forţate, provocate de criza economică au avut un impact negativ asupra stării de spirit din întreg aparatul bugetar. În ciuda acestor obstacole, autorităţile antidrog româneşti au continuat să colaboreze cu partenerii americani şi regionali în operaţiuni şi proiecte comune", scriu americanii.
Departamentul de Stat SUA trece în revistă câteva operaţiuni antidrog de succes din România: capturarea unui transport de lemn din Bolivia, care conţinea cocaină, anchetarea unei grupări de traficanţi de droguri din Nigeria, DTO, care opera din Bucureşti, cu ramificaţii în Grecia, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud şi Marea B