Modificari in privinta etichetarii laptelui. Pe ambalajul in care se comercializeaza produsul vor fi precizate clar patru elemente distinctive, conform noilor norme europene aflate la ora actuala in discutie. Producatorii din judet sustin initiativa Comisiei Europene, aratand ca la comercializare exista lapte falsificat, iar consumatorii sunt usor de indus in eroare.
Comisia Europeana a decis ca laptele sa aiba o eticheta de origine, iar in aceasta perioada se face o evaluare pentru a stabili ce tip de marcare ar avea un impact mai mare: o etichetare a originii nationale sau a originii europene, a declarat recent comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. In plus, eticheta ar urma sa includa patru elemente distincte, printre care tara de unde provine laptele, cat la suta din acel lapte e reconstituit din lapte praf sau cat la suta reprezinta altceva decat lapte. In opinia producatorilor maramureseni, noul mod de etichetare va insemna si eliminarea de pe piata a produselor neconforme sau falsificate.
„Cat la suta din preparatele din lapte e lapte crud, proaspat. Cat la suta din acel produs are lapte reconstituit din lapte praf, pentru ca laptele din alte tari nu poate fi adus in stare lichida ci sigur vine sub forma de lapte praf ce trebuie reconstituit. Si lucrul cel mai important, cu care se confrunta si producatorii de produse traditionale, cat la suta din acel produs e altceva decat lapte. Si, vreau sa va spun ca avem in piata produse care au si peste 90 % altceva decat lapte si se vand ca si produse din lapte ”, a declarat presedintele Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc.
De cealalta parte, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) sustin ca nu poate fi vorba despre produse neconforme, deoarece se face o monitorizare clara a acestor produse. In plus, o etichetare