Istoria ne oferă multe paradoxuri. Dreptul de vot le-a fost acordat femeilor în Turcia înaintea Franței.
Născut în occident, feminismul a avut inițial de înfruntat împotriviri patriarhale la fel de mari ca în răsăritul ortodox. La urma urmei, la începuturile ei biserica creștină încă mai dezbătea dacă femeile au sau nu un suflet.
Feminismul a apărut în sec. al 19-lea, focalizat inițial pe acordarea dreptului de vot femeilor.
Istoria ne oferă multe paradoxuri. Astfel, dreptul de vot le-a fost acordat femeilor în Turcia înaintea Franței, în Franța - abia în 1944, în parte și pentru că Germania, care ocupa Franța, acordase deja dreptul de vot femeilor cu exact un sfert de secol înainte.
Caz extrem, femeile din cantonul elvețian Appenzell au primit dreptul de vot abia în 1990 și încă și atunci printr-o decizie a tribunalului federal.
Pînă și după ce dreptul de vot a devenit cvazi-universal, unele revendicări au rămas actuale. Cea privind plata egală, de pildă.
Chiar și astăzi, in ciuda legislației favorabile si a discriminării pozitive impuse de sus, in multe tari ale Europei occidentale continuă o discriminare in salarii. Germania e cunoscuta, de pilda, pentru faptul ca la funcții egale, cu responsabilităţi egale, femeile continua sa câștige mai putin decit barbatii.
In Franta, un proiect de lege care impune egalitatea salariala intre barbati si femei a fost depus abia in 2005, insa nu a fost adoptat inca nici pina acum.
La nivel european, se poate constata, atunci cand se face media tarilor membre, ca doar un sfert din ministri sint femei, in vreme ce numarul femeilor deputate in parlamentele tarilor membre, abia daca depaseste 20%, iar asta in conditiile in care studiile demografice arata ca in Europa femeile sint mai numeroase decit barbatii.
Si, desigur, raman sit