Moneda națională continua, vineri dimineață, să se tranzacționeze la nivelul din ce în ce mai depreciate, cursul euro urcând pe interbancar dincolo de 4,54 lei, nivel pe care îl mai depășise și joi seară.
Până în pra 10:15, maximul sesiunii de vineri fusese 4,545 lei, iar cursul dădea semne de consolidare în jurul a 4,54 lei. Joi seară, cursul a închis la 4,535 lei, după ce pe parcursul zilei a doborât prag după prag pe măsură ce investitorii străini mai vindeau din activele în lei.
Practic, leul se tranzacționează acum la nivelurile consemnate la începutul lunii decembrie. Un nivel de peste 4,54 lei nu a mai fost anunțat de BNR din 5 decembrie 2012, când a fost de 4,5454 lei.
Leul suferă astfel deprecieri până la minimul ultimelor șase luni.
Dacă se va menține în această zonă, BNR va anunța azi probabil cea mai accentuată depreciere zilnică a leului din ultimii ani. Cursul oficial al euro ar putea urca cu 6-7 bani.
Deprecierea leului este cauzată în special de ieșirile unor investitori străini de pe bondurile românești, după ce în prima parte a anului au cumpărat masiv.
Capital semnala de acum trezi zile că, deși cursul se retrăgea spre 4,4 lei, presiunea de depreciere rămânea spre 4,5 lei, iar ieri chiar a fost rupt acest prag fulgerător.
Rămâne de văzut unde se va opri cursul, întrucât atitudinea BNR deocamdată e moderată, iar cursul pare a fi condus de piață.
La un profit de circa 8% pe an pe care îl aveau acum două zile investitorii străini care au intrat pe bonduri, era loc de o pierdere din curs și de 2%, și astfel să se marcheze un câștig de 6% pe an, potrivit dealerilor. Numai că randamentele bondurilor românești au urcat consistent în ultimele zile, adică prețurile bondurilor au scăzut, concomitent cu deprecierea leului, ceea ce subțiază foarte mult câștigul potențial al investitorilor străini care ar vinde