Circa 1.500 de parlamentari, angajaţi guvernamentali şi bancheri internaţionali, blocaţi în interiorul Parlamentului din Bosnia timp de 14 ore, au putut să părăsească incinta la primele ore ale zile de azi, după ce s-a ajuns la un acord cu protestatarii care blocaseră clădirea. Sursa: Reuters
Mii de persoane, în majoritate studenţi şi tineri părinţi cu copii, au înconjurat, ieri, clădirea pentru a protesta faţă de eşecul parlamentarilor rivali sârbi, croaţi şi musulmani din Bosnia în a ajunge la o înţelegere privind modalitatea de stabilire a celor 13 cifre ale numărului de identificare pentru fiecare cetăţean.
Înaltul Reprezentant internaţional în Bosnia, Valentin Inzko, i-a convins pe protestatari, în jurul orei locale 04.00, să le permită persoanelor blocate să iasă din în clădirea Parlamentului, promiţând să ajute la rezolvarea problemei.
Circa 250 de bancheri, care participau la o conferinţă internaţională pe teme financiare s-au numărat printre persoanele prinse în blocadă, iar unii au sunat la ambasadele lor pentru ca acestea să le ajute să iasă din „starea de ostatici”, a spus Inzko, potrivit Agerpres.
BOSNIA. Lanț uman în jurul Parlamentului. La proteste participă și mame cu bebeluși
„Am primit telefoane de la diplomaţi austrieci şi germani care mi-au cerut să-i ajut (pe bancheri) să iasă”, a declarat Inzko vineri, pentru televiziune de stat. „Acest lucru se va reflecta în imaginea Bosniei în străinătate, deoarece aceşti oameni sunt bancheri străini care au venit să caute posibilităţi de investiţii în Bosnia”, a mai afirmat el.
Disputa privind trasarea circumscripţiilor pentru numerele de identificare este un exemplu al politicianismului etnic, care afectează Bosnia de la sfârşitul războiului din 1992-1995.
La începutul lunii februarie, o decizie a instanţei a blocat efectiv înr