TIMIȘOARA. Bani mai mulți pentru fiecare localitate, cele mai sărace vor primi mai mult, mai puțină birocrație, iar președintele care va conduce regiunea va fi ales de cetățeni, acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care le va produse regionalizare asupra Banatului și asupra fiecărei localități în parte. Prezent la Timișoara pentru a participa la dezbaterea privind regionalizarea țării, vicepremierul Liviu Dragnea a dat câteva detalii despre cum va arăta Banatul.
Vom face forma viitoarelor regiuni în curând, lucrăm la legislația privind descentralizarea. Vreau ca următorul exercițiu financiar să ne prindă cu regiunile formate, pentru că atunci negociem mai departe cu Comisia europeană. Trebuie să schimbăm sistemul administrativ pentru că altfel vom bloca sistemul financiar. E o conjunctură favorabilă, cu voință politică administrativă, un an în care nu sunt alegeri, 2014 e un an cu alegeri, e foarte greu să mai prindem un an ca acesta cu toate condițiile favorabile. Până la sfârșitul anului trebuie finalizată regionalizare, anul 2014 și o partea din 2015 să înceapă deja instituțiile regionale să lucreze. La sfârșitul lui 2015 trebuie ca fiecare regiune să devină unitate de management. Cât despre capitala regiunii aceasta este ultima dintre deciziile care se vor lua. Timișoara, din analiza de până acum îndeplinește cele mai multe criterii care o dă ca și capitală regională, dar analiza continuă în această privință. La Consiliul Județean vor primi mai multe competențe, nu cred că se vor da oameni afară, nu în cadrul acestui proces. Se va aproba legislația, anul 2014 va începe cu conducerile regiunilor alese.
O Românie regionalizată cred că vom avea la sfârșitul anului 2013. Din a doua jumătate a anului viitor se pot simți beneficiile pentru cetățeni, vor putea vedea proiecte de dezvoltare chiar în fața casei, în fața curții. În 2016 președinții r