Dupa ploile abundente din ultima perioada au inceput sa apara si pacientii cu intoxicatii cu ciuperci.
“Cei care au ingerat ciuperci toxice au prezentat greturi, varsaturi, astenie,vertij, transpiratii profuze.Aceste cazuri necesita prezentare rapida la spital si masuri de suport volemic, terapie simptomatica, depurarea toxicului prin spalaturi gastrice, antidotism precum si internare intr-un serviciu specializat in Toxicologie. Reamintesc riscul letal al acestui tip de intoxicatie prin insuficienta hepatorenala, de necesitatea consumului doar a ciupercilor avizate fitosanitar si de faptul ca aceste intoxicatii necesita terapie intr-un serviciu specializat in Toxicologie. Experienta anilor trecuti ne arata ignorarea acestor sfaturi si cresterea incidentei acestor cazuri, unele letale”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
In fiecare an auzim despre riscurile intoxicatiei cu ciuperci dar neglijam sau omitem sfaturile medicale. Dincolo de clasicul ,,mie nu mi se poate intampla” raman de necontestat beneficiile acestei ,,carni vegetale” a carui continut proteic atinge 30 % iar continutul crescut de calciu, magneziu, fier , magneziu, mangan, siliciu, cupru, zinc este recomandat in combaterea asteniei si in perioadele de post.
Recomandam doar consumul ciupercilor:
1. cu aviz fitosanitar din magazine autorizate;
2. tinere (aruncati toate ciupercile batrane, degradate si viermanoase)
3. curatate ( prin taierea partii inferioare murdare a piciorului) si spalate (de 2-3 ori in apa si tinute cate 30 minute in apa sarata pentru inlaturarea viermilor)
4. pastrate in frigider
5. intotdeauna preparate
NU UITATI :
1. NU cumparati ciuperci fara aviz fitosanitar culese de ,,cunoscatori”. Eventuale economii nu merita riscul decontarii in vieti omenesti.
2. NU consumati ciuperci culese din zone in car