Cu o poveste de viaţă demnă de un scenariu de film, Geanina Smart este unul dintre românii care, din prisma destinului său, a iniţiativelor, a reuşitelor şi a planurilor sale, ar merita să ocupe un loc binemeritat în galeria românilordeosebiţi. Activistă convinsă a drepturilor omului, a drepturilor femeilor din Africa, militând de peste zece ani împotriva mutilării genitale, Geanina Smart şi-a început aventura în comuna suceveană Drăguşeni, unde s-a născut.
Părăseşte România la vârsta de 13 ani pentru a locui cu tatăl său în capitala Nigeriei, însă curând îşi dă seama că va fi o următoare victimă a mutilării genitale, o practică răspândită în Africa. Fuge în Los Angeles unde creează mii de modele de vestimentaţii pentru păpuşile Barbie, creaţiile sale fiind comercializate în magazine din întreaga lume, cu preţuri cuprinse între 60 şi 700 de dolari. În prezent, îşi canalizează energia pentru bunul mers al asociaţiei SWF (Servicing Wild Flowers) International, o organizaţie non-guvernamentală pe care a înfiinţat-o şi care vizează stoparea mutilării genitale a adolescentelor.
Povestea acesteia, dureroasă câteodată, alteori riscantă, altădată marcată de reuşite notabile, constituie, cu certitudine, un scenariu cuceritor.
„Brusc m-am trezit pe un alt continent, fără a şti o boabă de engleză”
Geanina Smart s-a născut la Suceava, în comuna Drăguşeni, tatăl său fiind de origine africană, printre primii studenţi de culoare veniţi în anii '60 în România, pentru a studia economia, iar mama ei fiind de loc tot din Suceava. A urmat cursurile Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava până la vârsta de 13 ani, când a plecat pe continentul negru pentru a locui cu tatăl său în Lagos, Nigeria, ţară unde acesta ocupa funcţia de diplomat al ECOWAS (Economic Community of West African States).
„Din Suceava am plecat în anul 1985, la finalul clasei a VII-a. Abia