Preşedintele SUA a ordonat comunităţii americane de informaţii, printr-o directivă secretă semnată în octombrie 2012, întocmirea unei liste de ţinte posibile din străinătate, pentru atacuri cibernetice lansate din SUA, relatează The Guardian, care a intrat în posesia documentului secret.
Directiva lui Obama, care poartă numărul 20, stabileşte politica privind operaţiunile cibernetice ofensive şi defensive ale SUA. Atacurile cibernetice ale SUA “pot oferi capabilităţi unice şi neconvenţionale, pentru a promova obiectivele naţionale ale SUA în jurul lumii, fără ca adversarul sau ţinta să fie alertată şi cu efecte potenţiale care variază de la subtil la extrem de puternic”, se arată în documentul american.
Guvernul “va identifica ţinte potenţiale de importanţă naţională unde Operaţiunile Cibernetice cu Efect Ofensiv (OCEO) pot oferi o balanţă favorabilă privind eficienţa şi riscul, în comparaţie cu alte instrumente ale puterii naţionale”, mai arată directiva lui Obama.
Secretarul Apărării, directorul Comunităţii de Informaţii şi cel al CIA au primit, prin această directivă, un termen limită de şase luni pentru a stabili “potenţiale sisteme, procese şi infrastructuri împotriva cărora SUA trebuie să stabilească şi să menţină capabilităţi de atac cibernetic”.
Directiva mai prevede şi posibilitatea de a folosi acţiunile cibernetice şi pe teritoriul SUA, însă specifică faptul că astfel de operaţiuni domestice trebuie să aibe acordul preşedintelui, cu excepţia cazurilor de urgenţă.
Dezvăluirea vine în contextul în care preşedintele Barack Obama s-a întâlnit vineri, în California, cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, ocazie cu care au discutat şi presupusele atacuri cibernetice chineze asupra unor ţinte occidentale. De altfel, SUA au acuzat în trecut China de mai multe atacuri cibernetice, ca răspuns la acuzaţiile de acelaşi tip venite din pa