Subsecretarul de stat în Ministerul ungar de Externe ungar Nemeth Zsolt a fost, sâmbătă, invitatul de onoare al festivităţiidedicate absolvenţilor de la Universitatea Sapientia, la Târgu Mureş, unde a primit Premiul "Bocskai Istvan" - după numele unui principe al Transilvaniei din secolul XVII - constând într-o plachetă şi o diplomă. Sursa: Feri Predescu
Premiul a mai fost acordat, în premieră, de Universitatea Sapientia, anul trecut, premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru a recompensa meritele deosebite ale acestuia în dezvoltarea universităţii.
Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a declarat că distincţia i-a fost acordată lui Nemeth Zsolt în semn de recunoaştere a eforturilor şi muncii depuse în interesul unităţii de învăţământ, în timp ce vicepreşedintele Fundaţiei Sapientia, Szilagy Pal, a subliniat contribuţia acestuia la înfiinţarea universității şi în ridicarea sediilor de la Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.
În discursul de mulţumire, Nemeth Zsolt a spus că s-a numărat printre cei care, în urmă cu mai mult de 12 ani, au luptat pentru a obţine autorizarea Universităţii. El a arătat că, în ciuda unora care "n-au avut credinţă" în acest ţel, inclusiv din rândurile comunităţii maghiare, s-a reuşit înfiinţarea şi menţinerea Universităţii Sapientia, cu ajutorul statelor român şi ungar.
El a subliniat că încă există persoane care nu cred în Universitatea Sapientia, criticând, în acest context, şi faptul că nu s-a reuşit înfiinţarea unei "linii maghiare” în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, întrucât există "oameni care nu respectă principiile democraţiei”, din cauza "fricii de concurenţă”.
Nemeth a afirmat că reprezentanţii statului ungar cred în învăţământul în limba maghiară din Transilvania, iar cetăţenii maghari, care "cred că acele surse materiale care ajung în