de Viorel ANDRIESCU
08 iunie 2013 00:38
2 vizualizari
A-A+ În anul 1867, Visarion Roman punea bazele "Societăţi de păstrare şi împrumut" din Răşinari, prima cooperativă de credit şi, în acelaşi timp, prima instituţie financiară românească din Transilvania, după modelul "Schulze-Delizsch".
Actuala Bancă Cooperatistă "Progresul" din Sibiu este succesoarea Cooperativei de Credit - Banca Populară "Progresul", de la care a preluat toate drepturile şi obligaţiile avute de acestea până la reorganizare, ca urmare a dispoziţiilor art. 246 din OUG nr. 97/2000, privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobată şi modificată prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare şi funcţionează cu 15 puncte de lucru, acoperind tot judeţul Sibiu. Dorina Hurubean, preşedintele instituţiei, ne-a precizat, în context, că "Banca Cooperatistă Progresul Sibiu este organizată, potrivit legii, ca organizaţie cooperatistă şi funcţionează în baza OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalismului, aprobată prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 31/1990, privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a Actului constitutiv.
Banca Cooperatistă este o instituţie ce se poate constitui cu un număr minim de 1.000 de membri cooperatori fondatori, care au subscris şi vărsat cel puţin câte o parte socială, în valoare de 10 lei, sau cu un număr de 100 de membri cooperatori, cu condiţia ca aceştia să subscrie şi să verse, în total, cel puţin 1.000 de părţi sociale.
Banca Cooperatistă Progresul este o instituţie de credit, constituită ca asociaţie autonomă de persoane fizice, unite voluntar, fără niciun fel de discriminare pe criterii de naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, apartenenţă politică, avere, condiţie socială, rasă sau sex,