Joi a început în Marea Britanie cea de-a 61-a reuniune a Grupului Bilderberg, un bastion formidabil de putere şi influenţă înconjurat de secrete şi teorii ale conspiraţiei din care fac parte conducătorii celor mai mari bănci şi companii din lume precum Goldman Sachs, Barclays şi BP, lideri de state, politicieni şi şefi de bănci centrale. Unul dintre ei este guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Reuniunea anuală, care va ţine până pe 9 iunie, are aproximativ 140 de invitaţi care vor discuta despre problemele curente. Ariile de interes de anul acesta includ naţionalismul şi populismul, problemele Africii, războiul cibernetic şi politicile UE. Discuţiile sunt informale şi de aceea sunt adesea înconjurate de o aură de mister. Ele sunt văzute ca oportunitatea supremă de „socializare“ fără obligaţii între liderii lumii politice, economice şi financiare. Dintre invitaţi, două treimi vin din Europa, iar restul din America de Nord, scrie CNBC. „Datorită naturii private a conferinţei, participanţii nu sunt legaţi de nicio convenţie oficială sau de poziţi dinainte stabilite. De aceea, ei pot asculta în linişte, reflecta şi trage concluzii. Nu există o agendă fixă, nu se propune nicio concluzie, nu se votează şi nu sunt emise comunicate“, se arată pe pagina de internet a grupului.
Printre invitaţii de anul acesta figurează şeful Google Eric Schmidt, cel al Amazon Jeff Bezos, Henry Kissinger, fost secretar de stat al Administraţiei americane în timpul preşedinţilor Ri-chard Nixon şi Gerald Ford, premierul olandez Mark Rutte, generalul David Petraeus, Timothy Geithner, de asemenea fost secretar de stat al SUA, şi fostul premier italian Mario Monti.
Unii critici spun că grupul Bilderberg este o conspiraţie capitalistă, iar alţii că are ca scop crearea unei economii mondiale planificate. Parlamentarul britanic Michael Meacher a descris Bilderberg ca fi