Amendamentul care prevede nediscriminarea pe baza orientării sexuale poate da liber căsătoriilor homosexuale, arată reprezentanţii Bisericii.
Amendamentul adoptat în cursul acestei săptămâni, conform căruia noua Constituţie prevede nediscriminarea pe baza orientării sexuale, a stârnit nemulţumiri în sânul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB). Reprezentanţii Bisericii consideră că această modificare deschide uşa căsătoriilor homosexuale, distrugând astfel instituţia familiei tradiţionale. „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă“, se specifică în viitoarea Constituţie.
Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB, a explicat faptul că adoptarea acestui amendament determină ca orice alte legi care definesc căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, respectiv cele care reglementează adopţiile, să devină neconstituţionale. „Prin introducerea acestei nediscriminări în Constituţie afectăm multe alte legi care există în România. Vor rezulta consecinţe care vor fi foarte grave, vor afecta foarte mult familia, implicit fiinţa naţiunii. Dacă familia nu este o instituţie bine consolidată, dacă nu putem creşte copiii într-o familie cu un mamă şi un tată, nu două mame sau doi taţi, nu putem avea o naţiune sănătoasă. Să nu ne mirăm de alte consecinţe negative care vor veni asupra noastră“, a subliniat pr. Constantin Sturzu.
Mai mult, nici rolul Bisericii în istoria ţării nu va fi recunoscut în viitoarea Constituţie, aşa cum şi-ar fi dorit Sinodul Mitropolitan de la Iaşi. În luna martie, sinodul, în frunte cu ÎPS Teofan, a hotărât iniţierea unei ac