În Europa Centrală, mii de oameni din Germania, Ungaria şi Cehia au fost evacuaţi din calea apelor. Aceste ţări depun eforturi deosebite pentru a face faţă unor inundaţii istorice.
Culturi distruse, fabrici oprite, clădiri şi infrastructuri deteriorate. Inundaţiile, care afectează de câteva zile regiuni întinse din Germania, Austria, Ungaria, Cehia şi Elveţia, vor costa miliarde de euro, susţine Ageniţia France Presse, care citează oficialităţi din statele enumerate. În Cehia alte două persoane şi-au pierdut viaţa, ridicând la zece numărul victimelor apelor revărsate.
Evacuările continuau în estul Germaniei
Mai multe localităţi din estul Germaniei, ameninţate de revărsarea Elbei, şi un spital au fost evacuate în ultimele 24 de ore, în contextul în care nivelul fluviului continua să crească sâmbătă dimineaţa, au anunţat autorităţile, relatează AFP.
În regiunea Saxonia-Anhalt, aproximativ 8.000 de locuitori din Susigke, o localitate situată pe malul Elbei, au fost evacuaţi din cauza unei spărturi în dig, a anunţat Pia Leson, o purtătoare de cuvânt a celulei de criză.
La Gross Rosenburg, o comună situată la confluenţa Elbei cu râul Saale, locuitorii au fost îndemnaţi să îşi părăsească imediat locuinţele, ameninţate de revărsarea Elbei, al cărei nivel continua să crească "cu doi centimetri la două ore", a precizat ea.
Aproximativ 4.500 de militari şi voluntari acţionau pentru a consolida digurile, la Bitterfeld şi Magdeburg.
Un spital din oraşul Bitterfeld a fost evacuat, localitatea fiind ameninţată de ruperea unui dig, în timp ce la Madgebourg, unde drumurile erau inundate, autorităţile au procedat la evacuarea unei serii de clinici pentru bătrâni.
Situaţia era în continuare "foarte tensionată" la Mühlberg, în landul Brandenburg (est), potrivit lui Ines Filohn, o purtătoare de cuvânt a poliţiei