Obiceiurile sănătoase zilnice, chiar şi cele aparent banale, cum ar fi un mic dejun hrănitor sau plimbările regulate, contribuie la o bună funcţionare a organismului, susţin specialiştii.
Specialiştii spun că nu întotdeauna obiceiurile fiecăruia şi alegerile alimentare sunt corecte şi nu întotdeauna acestea satisfac nevoile organismului, scrie Agerpres.
Printre cauzele cel mai des întâlnite în alimentaţia necorespunzătoare se remarcă lipsa de timp în pregătirea meselor, chiar dacă există reguli universale deja cunoscute pentru o hrănire corectă, potrivit unei informări de presă referitoare la campania "5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe".
Efectele alimentaţiei greşite apar repede, dar de cele mai multe ori oamenii nu-şi dau seama că acestea reprezintă un rezultat al dietei neadecvate.
"Chiar dacă accesul la informaţii este facil, chiar şi la surse ştiinţifice, mulţi dintre noi nu le cunosc. Alţii le ştiu, însă nu respectă regulile de alimentaţie raţională sau pur şi simplu le neglijează. Din păcate, acestea merg pe un drum cu sens unic, pe care se pierde starea de bine a organismului. Ritmul de viaţă este în curs de acceleraţie, nu controlăm nici ceea ce mâncăm, nici când şi nici cum. Prin urmare, experţii trag semnale de alarmă şi fac apel la raţiunea şi la bunăvoinţa noastră", a declarat dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie.
Medicii susţin că alimentaţia necorespunzătoare are efecte directe asupra corpului, care nu trebuie subestimate.
"Nu trebuie să obligăm copilul să mănânce, nu trebuie forţat să consume alimente care "trebuie", doar pentru că este ora cinei. Obiceiul de a mânca cu forţa nu este bun, copilul trebuie lăsat să ceară singur fructe şi legume. Inventarea în comun a unei noi reţete de salată sau a unui desert din fructe, transformarea bucătăriei în laboratorul cu surprize pentru familie, gustarea prin j