Compania Google a negat vehement acuzatiile conform carora ar permite agentiilor guvernamentale din Statele Unite si Marea Britanie sa aiba acces la servere sale, pentru a obtine informatii personale despre utilizatori.
"Nu putem spune acest lucru mai clar: statul nu are acces la serverele noastre. Este total gresit sa sustii contrariul", a declarat David Drummond, ofiterul de presa al gigantului IT, citat de BBC.
"Datele personale ale utilizatorilor sunt oferite agentiilor guvernamentale doar in limitele legii", a adaugat acesta.
Ziarul britanic The Guardian, citat de BBC, a precizat ca a obtinut un document conform caruia si agentiile de stat din Marea Britanie ar avea acces la programul PRISM realizat de Agentia Nationala de Securitate din SUA, cel putin din iunie 2010, prin care agentii ar putea extrage de pe serverele gigantilor IT informatii despre utilizatori.
In Marea Britanie se vor face anchete de amploare, pentru a verifica veridicitatea informatiilor.
The Guardian si Huffington Post au publicat unele documente care atesta ca NSA si agentii FBI se pare ca ar avea acces la serverele serviciilor de Internet, precum Google si Facebook, adunand continut audio, video, email-uri si alte date despre utilizatori.
Statul afla totul despre tine: Autoritatile spioneaza prin Facebook, Yahoo si Google?
Supravegherea ar avea loc in timp real in cadrul unui program guvernamental numit PRISM, care a inceput in 2007 si care are ca scop investigarea amenintarilor venite din partea strainilor la adresa securitatii SUA.
Astfel, majoritatea serviciilor de Internet, inclusiv Microsoft, Yahoo, Skype, Apple, AOL, Google si Facebook se pare ca fac parte din acest program.
Desi NSA si FBI nu incearca sa colecteze tot continutul de la serviciile de Internet, programul le-ar per