NewsPrelungirea dreptului de a conduce pentru şoferii cu permisul reţinut, cercetaţi sau judecaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni sau implicarea în accident, ar urma să fie decisă o singură dată de procuror sau judecător, şi nu din 30 în 30 de zile, potrivit unei propuneri a Ministerului Public.
Propunerea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/ 2002 (Codul rutier) a fost trimisă, vineri, Ministerului Afacerilor Interne de către procurorul general al României Tiberiu Niţu.
Sunt vizate dispoziţiile articolului 111, alineatul 6, din actul normativ, care se referă la prelungirea periodică a dreptului de circulaţie a conducătorului auto care a săvârşit anumite infracţiuni sau a fost implicat într-un accident cu victime.
În forma actuală a actului normativ, prelungirea se face la un interval de 30 de zile de către procuror sau instanţa de judecată, în funcţie de faza procesuală în care se află cauza, până la soluţionarea definitivă a acesteia.
Propunerea de modificare urmăreşte degrevarea procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori a instanţei de judecată învestită cu soluţionarea cauzei, în sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulaţie o singură dată, până la adoptarea unei soluţii în faza de urmărire penală, respectiv rămânerea definitivă a soluţiei, cu posibilitatea reexaminării actului din oficiu, la cererea părţilor sau la sesizarea organelor de poliţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Astfel, articolul 111, alineatul 6, ar urma să aibă, potrivit propunerii, următorul conţinut: "La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judec