6 iunie 1930. Telegramă. „Sosesc cu întreaga familie. Gicu“. De atât a fost nevoie pentru a cutremura toată clasa politică româneasă. Se întorcea în ţară Carol Caraiman. Presa din România şi din străinătate analiza cu lux de amănunte neobişnuitul eveniment: un monarh îi succeda la tron fiului său. Vă prezentăm câteva crâmpeie din articolele apărute în presa vremii. Presa din urmă cu 83 de ani.
Mai întâi, faptele. La 6 iunie 1930, Carol se întorcea în România după ce renunţase la tron, la coroană, la domnie, la tot – şi nici nu fusese la prima tentativă! După patru ani. Atunci fugise în lume cu Elena Lupescu să-şi trăiască aventura sentimentală, acum venea în calitate de pretendent al tronului. S-ar fi putut crede că dragostea de ţară şi de popor a învins pasiunile pentru o damă ce era considerată a nu fi o partidă bună pentru un rege. Dar Carol ştia că le poate sluji pe amândouă cu onoare, numai să fie lăsat. De câteva cuvinte imprimate pe o foaie de telegramă, de atât a fost nevoie pentru ca oamenii politici români să uite de planuri de vacanţă pe litoral sau de taifasuri la o tămâioasă prin cafenelele Bucureştilor la începutul lui iunie 1930.
Aşadar, la 6 iunie 1930, dimineaţa, Carol expedia tulburătoarea telegramă: „Sosesc cu întreaga familie. Gicu“, iar seara ajungea în Bucureşti, pe aeroportul Băneasa. Mai târziu, în noapte, se întâlnea cu primi-ministrul Iuliu Maniu, cu care negociase să renunţe la relaţia cu Elena Lupescu. Cei doi nu cad de acord. Constatând însă inevitabilitatea proclamării lui Carol ca rege şi invocând că, formal, aceasta ar însemna încălcarea jurământului de credinţă depus faţă de regele Mihai I,la 7 iunie 1930, Maniu demisiează din funcţia de premier. La 8 iunie, Parlamentul abrogă legile din 4 ianuarie 1926, îi atribuie lui Mihai titlul de „Mare Voievod de Alba Iulia“, iar Caol este proclamat rege cu 485 de bile a