Astăzi, în cadrul Şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale s-a discutat despre situaţia în zonele afectate de inundaţii şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru minimizarea riscurilor cauzate de condiţiile meteo nefavorabile din ultima perioadă.
Din luna mai, pe teritoriul Republicii Moldova sunt aproape zilnic înregistrate ploi torenţiale însoţite de vânt puternic şi/sau grindină. Prejudiciul material cauzat de aceste fenomene în special sectorului agricol, estimat până la data de 4 iunie 2013, a ajuns la 211 mil. lei. Cele mai afectate sunt localităţile din raioanele Ungheni, Râşcani, Donduşeni, Orhei şi Edineţ şi altele, în total – 23 de raioane afectate.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a comunicat că precipitaţiile din ultimile zile nu au provocat ridicarea bruscă a nivelului apei în bazinele acvatice, pentru moment acesta fiind în limitele normei. Totodată, a fost menţionat că, în următoare perioadă, ar putea fi înregistrate condiţii meteo nefavorabile, cu averse de ploaie şi grindină, care ar putea cauza creşterea nivelului de apă în râurile şi lacurile din republică.
Conform deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 30 martie curent, au fost inspectate bazinele acvatice din republică pentru evaluarea stării digurilor de protecţie contra inundaţiilor. Astfel, s-a constatat că 743 de construcţii hidrotehnice sînt în stare nesatisfăcăroare şi prezintă pericol de inundaţii pentru localităţile învecinate. Pentru consolidarea acestora au fost alocate 9 milioane de lei din Fondul Naţional Ecologic.