Chiar dacă studenţii consideră că piedica cea mai mare la angajare este lipsa experienţei, o treime dintre companiile participante la studiul Smart Dreamers consideră că experienţa profesională nu este obligatorie în procesul de angajare a tinerilor. Mai mult, cele 100 de companii respondente și-au exprimat nevoia de a angaja circa 1.000 de studenți în 2013. Piedica cea mai mare în procesul de angajare, din perspectiva studenţilor, este lipsă de experienţă. Cu toate acestea, 77% dintre companiile participante la studiu consideră că experienţa nu este obligatorie, iar 91 % dintre studenți doresc să muncească în timpul studiilor. Accentul studenţilor, în ceea ce priveşte programul de muncă, este orientat către un program flexibil, de tip part-time. Aşa cum este de aşteptat, studenţii sunt orientaţi către un program de muncă care să nu afecteze programul şcolar.
După cum arată acest studiu, companiile au nevoie de tineri, iar tinerii au nevoie de locuri de muncă. Cu toate acestea, rata şomajului rămâne foarte ridicată. Una dintre cauzele majore este mecanismul de angajare ce implică o birocrație ridicată. Rata de şomaj în rândul tinerilor reprezintă una din cele mai mari probleme la nivelul Uniunii Europene. În prezent, 24% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani nu au un loc de muncă. Germania şi Austria au cea mai mică rată de şomaj în rândul tinerilor, cu 7,6%. La polul opus se situează Spania şi Grecia, cu 55.9%, respectiv 59.1%. În România, rata şomajului în rândul tinerilor este de 22.2%, faţă de 6.7% rata de şomaj generală, conform datelor Eurostat, scrie capital.ro.
Chiar dacă studenţii consideră că piedica cea mai mare la angajare este lipsa experienţei, o treime dintre companiile participante la studiul Smart Dreamers consideră că experienţa profesională nu este obligatorie în procesul de angajare a tinerilor. Mai mult, cele 100