Totodată, oficialul menţionează că încă nu poate fi vorba despre stabilirea unui deviz de cheltuieli pentru reconstrucţia porţiunilor de dig afectate. Evaluarea situaţiei a fost făcută după încheierea Şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.
"Despre cheltuieli se va putea vorbi atunci când se va institui un studiu de fezabilitate. Acum încă este prematur să stabilim o sumă concretă", a menţionat Adam. Totodată, oficialul a precizat că din practicile şi calculele anterioare, un kilometru de dig costă în jurul a 3 milioane de lei. „În urma evaluării situaţiilor tehnice a digurilor, s-au determinat mai multe porţiuni într-o stare deplorabilă. Acestea sunt amplasate şi pe Nistru, şi pe Prut. Există o listă de 12 localităţi cu risc de inundaţii, printre care localităţile Criuleni, Corjova, Ştefan-Vodă, Tochilă-Răducani şi zona Cahulului“, a specificat Marin Adam.
Necesitatea unui studiu al fezabilităţii a fost menţionată şi de prim-ministrul Iurie Leancă după Şedinţă. "Teoretic, în jumătate de an am putea avea un studiu de acest fel", a presupus oficialul. Prim-ministrul Iurie Leancă a mai comunicat jurnaliştilor că, deşi riscul de inundaţii este scăzut, instituţiile trebuie să fie pregătite, deoarece vor continua să cadă precipitaţii. „Din punctul meu de vedere, nu este normal ca statul să-şi asume toate pierderile atunci când se sparg diguri sau se revarsă iazuri şi lacuri”, a mai spus prim-ministrul, sugerând că şi cetăţenii ar trebui să se implice în consolidarea digurilor, dar şi să-şi asigure proprietăţile.
Momentan, Agenţia Apele Moldovei reabilitează situaţia digurilor de la Ştefan-Vodă şi Cotul Morii.