În afară de faptul că o stradă din Cluj îi poartă numele, puţini localnici ştiu cine a fost Emil Racoviţă. Un portret al acestui savant de renume mondial a fost făcut în documentarul „Exploratorul”, la care au colaborat şi doi cineaşti clujeni.
Înainte de a vedea filmul proiectat în premieră mondială la TIFF, am încercat să-mi "centralizez" informaţiile auzite prin şcoală despre Emil Racoviţă. Şi mi-am dat seama că, în afară de faptul că a fost biolog, că a călătorit în Antarctica şi a fondat Institutul de Speologie din Cluj, nu ştiam nimic altceva. Excelentul documentar „Exploratorul" pune un pic de „carne" pe imaginea schematică pe care publicul larg o are despre omul de ştiinţă decorat de regi şi state, capabil să părăsească Franţa pentru a veni la Cluj, unde s-o ia de la capăt, într-o muncă de pionierat. Echipa de realizatori - regizorii Gabor Xantus şi Titus Muntean, operatorul Aron Xantus şi producătorul Vivi Drăgan-Vasile, printre alţii - au reuşit să compună un film interesant şi atrăgător, departe de ideea de documentar "ştiinţific", sec, adresat doar specialiştilor.
Pelicula prezintă biografia lui Emil Racoviţă, de la studiile sale la Sorbona la biletul de voie pe durată nedeterminată obţinut în armată prin intervenţia surorii Regelui Carol I, pentru ca tânărul biolog să participe la expediţia în Antarctica, apoi la cariera din Franţa şi cea de la Cluj. Mici detalii dramatice, precum moartea unor membri ai echipei expediţiei, sau detalii haioase, ca descrierea pinguinilor, sunt ilustrate cu fotografii făcute de Racoviţă sau cu desene-caricaturi ale sale. Imaginile statice sunt însă completate de filmările făcute de cei doi Xantus într-o călătorie de „refacere" a expediţiei „Belgica" din 1898-1899. Portretul savantului e refăcut în coordonate umane. Racoviţă n-a fost doar un om de ştiinţă cu capul în nori, ci a şi condus structuri administrat