Cand fostul premier elen George Papandreou a anuntat in aprilie 2010 ca tara este practic in faliment, se afla in Kastelorizo, cea mai sud-estica insula din Marea Mediterana, apartinand Greciei.
Dupa trei ani, decorul ales pentru teribilul anunt se transforma intr-un simbol al luptei Greciei impotriva vechilor naravuri paguboase, pentru construirea unui viitor mai bun, scrie Reuters.
Criza economica din Grecia a avut ca rezultat contestarea de catre cei aproximativ 300 de locuitori ai insulei a elitei politice care a condus Kastelorizo pentru 18 ani.
In ultimele luni, plangerile cu privire la coruptie si la infrastructura defectuoasa, motive pe baza carora se justifica declinul Greciei dupa decenii de bunastare sustinuta din afara, s-au amplificat.
De curand, primarul insulei, Pavlos Panigyris, a fost suspendat, fiind acuzat de coruptie. Panigyris, care a castigat detasat alegerile in repetate randuri, neaga acuzatiile, sustinand ca este vorba de o inscenare a adversarilor sai. Daca va fi achitat, intentioneaza sa revina in functie. Daca nu, risca inchisoare pe viata.
De la Grexit la Grecovery - Grecia devine o sursa de vesti bune
In Kastelorizo locuiau in trecut 12.000 de oameni, insula fiind un important nod portuar. Al Doilea Razboi Mondial a decimat insa populatia, situatia redresandu-se incepand cu anii 1980, cand au fost restabilite caile aeriene si maritime. Turismul a inceput sa infloreasca, iar preturile proprietatilor au crescut.
Dar problema semnificativa, specifica pentru intreaga Grecie, a constat in faptul ca nu a existat un registru funciar disponibil. In acest context, multi au profitat de legea care permitea oricui sa revendice dreptul de proprietate asupra unui teren prezentand doi martori care sa-i sustina cererea.
In ultimii cinci ani au fost schimbate 5