ArcelorMittal nu este singura companie afectată de liberalizarea preţurilor la gaze, aceasta fiind o problemă a industriei grele, care va deveni necompetitivă, a declarat Bruno Ribo, directorul general al combinatului de la Galaţi.
Întrebat dacă pentru iminenta majorare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali va fi nevoie de o nouă vizită a lui Lakshmi Mittal, directorul de la Galaţi a spus că nu doar industria oţelului este afectată de aceste decizii şi că multe ramuri devin necompetitive din cauza unor decizii care creează dezechilibre.
“ArcelorMittal Galaţi îşi desfăşoară activităţile în România, suntem parte a economiei şi industriei româneşti. Însă preţurile la gaze şi la energia electrică nu sunt doar o problemă a ArcelorMittal, ci a industriei grele, acea parte a industriei care este mare consumatoare de energie. Nu doar industria oţelului este în această situaţie, ci şi cea a cimentului, a aluminiului, a sticlei etc”, a afirmat Ribo.
Industria chimică, în stradă
Conform calendarului de liberalizare, impus de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), de la 1 iulie ar trebui majorat preţul gazelor naturale de producţie internă cu 8%. Recent companiile din industria chimică avertizau că 8.000 de salariaţi pot rămâne pe drumuri dacă se continuă cu liberalizarea preţului la gaze.
Liberalizarea va fi punctul-cheie în discuţiile pe care Executivul le va avea cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale în luna iunie. Sindicatele din chimie şi petrochimie au anunţat deja proteste. Liberalizarea preţului la gaze trebuie terminată la finele anului 2014. Cele mai mari companii autohtone din domeniu sunt InterAgro şi Azomureş.
Premieru Victor Ponta anunţa la şedinţa de Guvern de azi că, în ultimii şapte ani, preţul la gazele naturale în Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scăzut cu 66%, în timp ce în Europa a