Afirmaţiile făcute de către directorul Institutului Naţional al Patrimonului (INP) în legătură cu gestionarea iresponsabilă a şantierului de la Palatul Culturii au stârnit reacţii vehemente din partea conducerii Complexului Naţional Muzeal „Moldova”.
În urmă cu două zile, Alexandru Muraru a semnalat în cadrul unei conferinţe de presă că fundaţiile clădirii-simbol a Iaşului sunt puse în pericol din cauză că pompele pentru eliminarea apei freatice au fost oprite de către constructor.
Ce spune directorul
„Datorită blocajului financiar pentru plata lucrărilor suplimentare pentru devierea traseului reţelei drenurilor, temporar acestea au fost întrerupte, nu din ordinul conducerii Palatului, aşa cum tendenţios afirmă domnul Muraru, ci din dispoziţia constructorului. Deşi s-au făcut numeroase demersuri prin adrese din partea constructorului, beneficiarului şi proiectantului la INP, cel care manageria această parte de execuţie a lucrării, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Prin urmare, constructorul a decis să întrerupă temporar funcţionarea drenurilor. La cererea insistentă a beneficiarului, în condiţiile în care lucrarea nu a fost în totalitate plătită, constructorul a repus în funcţiune aceste pompe în speranţa că această situaţie va fi rezolvată în cel mai scurt timp. În realitate, contrar celor afirmate de domnul Muraru, aceste sume nu au fost plătite nici până în prezent. Subsolurile Palatului, unde nu se găsesc obiecte de patrimoniu, nu sunt inundate, aşa cum afirma domnul director care nici nu a intrat în Palatul Culturii. În prezent, există infiltraţii la nivelul pardoselii în subsolul II, într-o singură cameră”, a punctat Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului „Moldova”.
De unde a pornit scandalul
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea firmei proiectante, SC Impex Romcatel SA, contrac