În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a fost lansată ieri cartea „Teodor Bălan (1885-1972) istoric şi arhivist al Bucovinei”, semnată de Ileana Maria Ratcu.
„Cel mai mare dintre istoricii Bucovinei şi cel mai mare editor şi culegător de documente după Eudoxiu Hurmuzachi”
Aşa cum a remarcat directorul bibliotecii publice sucevene, dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, „cartea aduce multe informaţii inedite despre Teodor Bălan”, „cel mai mare dintre istoricii Bucovinei şi cel mai mare editor şi culegător de documente după Eudoxiu Hurmuzachi”, cum a precizat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prefaţatorul lucrării, care este teza de doctorat a autoarei.
Cartea, aşa cum a subliniat Mihai Iacobescu, „explorează tot ce s-a putut găsi despre Teodor Bălan”, „o explorare extrem de riguroasă şi meticuloasă”, întreprinsă de o cercetătoare care „este autoarea cea mai pregătită sub raport profesional şi sentimental să scrie o astfel de carte”.
Istoricul Mihai Iacobescu s-a referit la Teodor Bălan (pe care l-a cunoscut personal, a fost alături de el şi l-a condus pe ultimul drum) ca la cercetătorul care s-a manifestat sub multiple planuri, „un om care a iubit adevărul şi pe care autoarea l-a înţeles şi l-a prezentat în această carte”.
O carte „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”
Mihai Iacobescu a apreciat faptul că această carte a fost „scrisă cu inima şi sufletul, deopotrivă”.
Ileana Maria Ratcu, care, prin părinţii săi, are rădăcini bucovinene, la Reuseni, a mărturisit că mama ei a fost cea care i-a atras atenţia asupra lui Teodor Bălan. De fapt, pe coperta cărţii profesorul Teodor Bălan este înconjurat de câţiva studenţi, între care se află şi mama autoarei, atunci când era în primul an de facultate. Impresionată de „calitatea şi numărul manuscriselor” din fondul de documen