În ciuda declaraţiilor de opoziţie şi a invocării drepturilor privind libertatea şi confidenţialitatea pe Internet, cele mai multe dintre marile companii americane de IT din Silicon Valley au acceptat colaborarea cu programele secrete de supraveghere, fiind de acord să pună la dispoziţia serviciilor secrete date ale utilizatorilor.
Twitter a fost singura mare companie IT care a refuzat să colaboreze, ea nefigurând în programul PRISM. Apple a fost compania care a acceptat cel mai târziu colaborarea, abia în 2012, la 5 ani de la demararea programului. Prima care a intrat în PRISM a fost Microsoft, deţinută de Bill Gates.
Colaborarea cu serviciile secrete a început cu negocieri despre metode tehnice prin care companiile IT să pună la dispoziţia autorităţilor americane datele unor utilizatori străini, cerute în baza legii FISA, cu mandat de la judecător. Pentru a atinge eficienţa maximă, unele companii au acceptat să îşi modifice sistemele computerizate, explică o analiză a New York Times.
Serviciile secrete sunt extrem de interesate de vasta cantitate de informaţii deţinută de companii precum Google, Yahoo!, Facebook, AOL sau Apple, iar aceste negocieri arată cât de apropiat lucrează guvernul american cu aceste mari companii din Silicon Valley.
În cel puţin două cazuri, la Google şi la Facebook, s-a discutat despre construirea unor portaluri separate, securizate, pe serverele companiilor, prin care autorităţile să poată înainta cereri de date, iar companiile să poată pune la dispoziţie aceste date. Practic, prin PRISM era permis acest acces controlat la serverele companiilor, explică analiza cotidianului american.
În ultimele luni, Martin Dempsey, şeful Statului Major american, a mers în Silicon Valley pentru a discuta cu reprezentanţii acestor companii. Deşi subiectul oficial al discuţiilor era viitorul internetului, au fost atinse t