Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului. Printre aceştia se numără Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook. Oficialii americani susţin că, în acest fel, supraveghează activităţi în străinătate, relatează AFP.
Publicaţia Washington Post a fost contactată de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint, ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.
Programul secret se numeşte "PRISM" şi funcţionează începând din 2007. Programul permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă "în mod rezonabil" că se află în străinătate. Procedura se desfăşoară fără vreo ordonanţă din partea justiţiei.
Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.
"Analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă “selectori” sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%", arată Washington Post.
În cadrul acestui program participă şi Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk. Platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând.
Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele". Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.
Pest