Autorităţile publice – primării, consilii judeţene sau diverse instituţii locale sau centrale – vor avea foarte curând posibilitatea să acorde contracte fără licitaţie în limita a 30.000 de euro fără TVA la produse şi servicii şi 100.000 de euro în cazul lucrărilor. Regiile şi companiile de stat au scăpat de aplicarea regulilor privind achiziţiilor publice.
Prevederea este trecută în legea de adoptare a ordonanţei de urgenţă 77/2012, care a fost votată săptămâna trecută de către Camera Deputaţilor. Pragul anterior era de 15.000 de euro. Senatul adoptase ordonanţa în data de 12 februarie. Aceasta ar trebui să reducă birocraţia şi să alinieze legislaţia naţională cu cea comunitară. Cu toate acestea, a fost eliminată obligativitatea ca, pentru achiziţiile mai mari de 5.000 de euro, autorităţile contractante să transmită o notificare în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP). De asemenea, a fost scoasă prevederea care elimina din licitaţii „serviciile necuantificabile“ asociate contractelor de consultanţă.
Una caldă, alta rece
Potrivit statisticilor prezentate în luna noiembrie de către Autoritea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), ponderea procedurilor de achiziţie publică situate între un euro şi 30.000 de euro ar fi de 17% din totalul acestei „pieţe“, iar ca valoare ar reprezenta 0,97% din suma achziţiilor publice.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) consideră că simplificarea procedurilor de achiziţii publice este binevenită, datorită flexibilizării mecanismelor de injecţie a resurselor în economie.
„Pe fondul crizei economice şi a restrângerii creditării, această majorare a pragului pentru achiziţii publice directe ar trebui să contribuie la coerenţa derulării contractelor cu autorităţilor publice şi la creşterea absorbţiei fondurilor europen