Zilele Comunităţii Maghiare care s-au desfăşurat la Lupeni au avut un program încărcat, dar şi acum, putem pune pariu, se vorbeşte despre gulaşul pe care 5 echipe l-au pregătit sâmbătă, la Cabana „5 Sud” din Lupeni.
Acolo, sub cerul liber, comunitatea maghiară din Lupeni s-a adunat, cu mic cu mare, pentru a se distra. Reţeta distracţiei complete am aflat-o şi noi: lume multă, muzică ungurească, dansuri populare şi mâncare bună.
Reţetele de gulaş numai bucătarii le ştiau, noi ne-am oprit la degustat. S-au pregătit cinci ceaune, cinci vetre, cinci standuri cu farfurii pentru mâncare. Echipa de bucătari a fost formată din câte 5-6 persoane. Dar numai unul a fost şeful, cel a cărui reţetă se înfăptuia în ceaune. Fiecare reţetă a avut câte un ingredient secret.
Am întâlnit şi doi domni, mici de statură, dar oameni zdraveni, cu bărbi lungi şi pălării generoase, care şi-au amânat plecarea în Ungaria pentru un premiu la concursul de gulaş.
Unguroaicele, iscusite tare în bucătărie, şi-au format echipa după comunitatea religioasă de care aparţineau. Şi unde este şi o rugăciune, este şi gustul mai încântător. Porţiile au fost generoase, şi au ajuns pentru toată lumea. David Benedekfi, şeful organizaţiei UDMR Lupeni, era printre participanţi, cu şorţul la brâu, mândru de reţeta pe care o preparase, împreună cu echipa. S-a declarat mulţumit de cum au decurs Zilele Comunităţii Maghiare şi speră ca şi la anul acestea să poată avea loc.
Zilele Comunităţii Maghiare care s-au desfăşurat la Lupeni au avut un program încărcat, dar şi acum, putem pune pariu, se vorbeşte despre gulaşul pe care 5 echipe l-au pregătit sâmbătă, la Cabana „5 Sud” din Lupeni.
Acolo, sub cerul liber, comunitatea maghiară din Lupeni s-a adunat, cu mic cu mare, pentru a se distra. Reţeta distracţiei complete am aflat-o şi noi: lume mult