Prima ediţie a concursului care a adunat elevi din 7 judeţe a fost un succes total
Zeci de copii din 7 județe, profesori coordonatori, invitați speciali, organizatori îndrăzneți, ploaie, concurs, distracție, și desigur, păsări. Acestea au fost cuvintele cheie ale primei ediții a concursului regional de ornitologie „Cip-Cip”, eveniment care precede de fapt un concurs național pe care cei de la Cercul de Ornitologie „Mugurar” din Sfântu Gheorghe doresc să îl organizeze la anul.
Voie bună și cunoștințe multe
Concursul întins pe durata a trei zile a fost precedat de o activitate desfășurată în şapte școli din tot atâta judeţe județe, în cadrul căreia echipe de câte 5 elevi de gimnaziu au identificat o specie vulnerabilă din zona în care trăiesc, și au propus o soluție de conservare a acestei specii. După ce și-au făcut tema de casă, aceștia au sosit la Sfântu Gheorghe, unde a urmat un adevărat maraton de trei zile în care au identificat diferite specii de păsări pe teren, altele pe baza unor imagini, dar au avut și o probă mai dificilă, de anatomie a păsărilor. Și pentru că după muncă vine și răsplata, participanții au avut pateu de o excursie în Rezervația Naturală de la Zărnești, unde specialiștii le-au explicat aspecte din viața urșilor care trăiesc aici.
„Concursul a fost integrat și modular în sensul că elevii au venit de acasă cu o specie pe care ei au considerat-o vulnerabilă, și pentru care s-au angajat să găsească și măsuri de conservare. Am încercat să punctăm trezirea unei mândrii locale vizavi de ce are fiecare în zona lui și a înțelege că acest capital natural trebuie promovat și protejat. Am avut probe de identificare la lacurile de la Rotbav. Au avut un perimetru în care au trebuit să identifice cât mai multe specii. Identificarea a trebuit făcută și pe baza unor imagini. Ultima probă a fost de cunoștințe de specialitate, și anume