Un procent de 77% dintre companii considera ca experienta profesionala nu este obligatorie in procesul de angajare a tinerilor, iar 91 % dintre studenti doresc sa munceasca in timpul studiilor, se arata intr-o cercetare realizata de SmartDreamers.
SmartDreamers a realizat un studiu pe un esantion de 100 de companii si 300 de studenti, cu scopul de a identifica atat perceptia companiilor asupra studentilor ca angajati, cat si perceptia studentilor asupra companiilor ca angajatori.
Rata de somaj in randul tinerilor reprezinta una din cele mai mari probleme la nivelul Uniunii Europene. In prezent, 24% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani nu au un loc de munca. Germania si Austria au cea mai mica rata de somaj in randul tinerilor, cu 7,6%. La polul opus se situeaza Spania si Grecia, cu 55.9%, respectiv 59.1%. In Romania, rata somajului in randul tinerilor este de 22.2%, fata de 6.7% rata de somaj generala, conform datelor Eurostat.
"Piedica cea mai mare in procesul de angajare, din perspectiva studentilor, este lipsa de experienta. Cu toate acestea, 77% dintre companiile participante la studiu considera ca experienta nu este obligatorie", se arata in datele companiei.
Citeste si:Ce companii pun la bataie joburi la targul de toamna Angajatori de TopDecanul de la Electronica si Telecomunicatii: Nu stiu absolventi de-ai nostri care sa nu isi fi gasit de lucruCum isi formeaza si recruteaza Orange viitorii angajati inca din timpul facultatii
In studiu se mai arata ca accentul studentilor, in ceea ce priveste programul de munca, este orientat catre un program flexibil, de tip part-time. Asa cum este de asteptat, studentii sunt orientati catre un program de munca care sa nu afecteze programul scolar.
"Companiile au nevoie de tineri, iar tinerii au nevoie de locuri de munca. Cele 100 de companii respondente si-au exprimat nev