Conservele din comerţ au devenit în ultimii ani nelipsite din meniul multora dintre noi. Cât de recomandate sunt, însă, pentru sănătate şi cum putem alege conserva cea mai puţin dăunătoare dintr-o ofertă din ce în ce mai bogată?
La ce să fii atent atunci când cumperi o conservă de carne? “Eticheta nu trebuie să fie ştearsă, ruptă sau lipită sub forma unei hârtiuţe albe pe conservă. În acest caz, nu avem nicio garanţie că ceea ce scrie pe etichetă astfel lipită corespunde cu produsul din cutie. Nu este de ajuns ca ingredientele să fie trecute într-o listă, fără a avea şi informaţii despre cantitatea în care se găsesc”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.
În lista cu ingrediente doar 50 la sută reprezintă carne de porc separată mecanic şi şorici. Eticheta nu menţionează clar cantintatea de apă, proteină vegetală de soia, amidon din porumb, sare iodată, condimente şi nitrit de sodiu, drept conservant.
Dr. Moroşanu recomandă consumul în special al alimentelor proaspete. “Nu trebuie să exagerăm, însă. O dată pe an, dacă situaţia o cere, putem mânca şi carne la conservă. Ca să înţelegem de ce nu o recomand, însă, putem face o simplă comparaţie. Astfel, în vreme ce 100 de grame de carne slabă de porc are, în medie, 20 de grame de proteine de calitate biologică superioară, în aceeaşi cantitate de produs din conservă se găsesc doar puţin peste 13 grame de proteine. Mai mult, în aceste 13 grame este inclusă şi proteina vegetală din soia, ce are o valoare biologică inferioară celei de origine animală. Nu trebuie să ignorăm nici aditivii alimentari conţinuţi. Chiar dacă multe E-uri sunt considerate inofensive, nu există destule studii care să arate ce se întâmplă în cazul unui consum regulat de astfel de substanţe”, adaugă specialistul citat, scrie viata-libera.ro.
Conservele din comerţ au devenit în ultimii ani nelipsite din meniul multora