Elveţienii au fost chemaţi astăzi la birourile de vot pentru a se pronunţa în legătură cu înăsprirea legislaţiei privind dreptul de azil, intrată în vigoare în toamna lui 2012 şi contestată de o parte a populaţiei Elveţiei, primele rezultate arătând că alegătorii susţin noile restricţii. Sursa: Reuters
Ziua de 9 iunie este una dintre cele patru duminici din acest an în care elveţienii pot merge la birourile de vot, conform sistemului politic al democraţiei directe din Elveţia, pentru a se pronunţa asupra unor subiecte cu caracter federal, cantonal sau comunal.
Mulți elveţieni au votat prin corespondenţă, întrucât fiecare alegător a primit la domiciliu, cu circa 3 săptămâni înaintea referendumului, un plic conţinând toate documentele privind subiectele supuse votării, o explicaţie detaliată, precum şi un buletin de vot ce poate fi completat şi retrimis autorităţilor.
În acest week-end, două chestiuni au fost puse alegătorilor la nivel federal: aprobarea sau nu a legii privind înăsprirea condiţiilor de acordare a azilului şi eventuala alegere a membrilor guvernului direct de către populaţie şi nu de către parlament, transmite Agerpres.
Cele mai recente sondaje de opinie indicau faptul că noua lege privind azilul ar urma să fie acceptată de către majoritatea elveţienilor, care ar refuza totuşi modificarea sistemului de alegere a guvernului federal elveţian. Potrivit ultimului sondaj, realizat în mai, 57 la sută dintre alegători erau de acord cu restricţiile introduse de noua lege.
În prezent, aproximativ 48.000 de persoane sunt în aşteptarea acordării azilului în Elveţia, cel mai mare număr după invazia de refugiaţi generată în anii ’90 de războialele balcanice. Revizuirea legii, intrată în vigoare toamna trecută, are ca principal obiectiv reducerea duratei procedurilor administrative la câteva luni, faţă de câţiva