Preţurile exprimate în euro ale maşinilor sau abonamentelor de telefonie mobilă au făcut ca românii să resimtă mai dur deprecierea din ultima săptămână a monedelor est-europene decât vecinii polonezi sau unguri, care plătesc aceste bunuri şi servicii în zloţi şi respectiv forinţi.
Afişarea preţurilor în euro, precum şi vânzările de credite în valută au devenit o practică generalizată în condiţiile în care existau aşteptări ca România să adopte rapid moneda europeană, dar acum că acest obiectiv a devenit unul pe termen lung se pune întrebarea în ce măsură această situaţie mai trebuie tolerată şi ce soluţii există pentru normalizare.
„Această situaţie anormală este menţinută pentru că deocamdată cursul de schimb s-a dovedit o pârghie de control al inflaţiei mai bună decât politica monetară. Cred că nivelul cursului de schimb ar trebui dictat de dinamica economiei“, afirmă analistul financiar Radu Crăciun.
BNR s-a arătat întotdeauna preocupată de nivelul cursului de schimb, dealerii suspectând intervenţii pentru sprijinirea leului de fiecare dată când au existat presiuni de depreciere. Euro a fost cotat vineri la 4,5535 lei, cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an.
Leul a pierdut 5% din valoare în numai şase zile, peste deprecierea de circa trei procente înregistrată de zlotul polonez şi forintul maghiar.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Burse, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii despre abonarea la ZF Corporate: Alexandru Matei (Tel fix. 0318.256.286 Tel. mobil.