Într-o postare pe blogul personal, fostul premier Adrian Năstase aduce elemente lămuritoare în privinţa informaţiilor despre relaţia sa contractuală cu Universitatea Bucureşti. Zilele trecute, un articol publicat în cotidianul Gândul şi intitulat “Adrian Năstase, dat afară de la Universitatea Bucureşti pentru că a fost condamnat definitiv pentru corupţie”, a fost preluat ulterior de mai multe mijloace de informare în masă. “In articol, autorul foloseşte o tehnică murdară - aceea a preluării trunchiate şi a interpretării incorecte a răspunsului Universităţii Bucureşti”, notează Năstase pe blogul său.
“La solicitarea gandul.info, Universitatea Bucureşti a confirmat că Adrian Năstase A FOST DAT AFARA DE LA FACULTATEA DE DREPT. Universitatea a precizat că un condamnat definitiv NU POATE FI PROFESOR UNIVERSITAR”…Cu toate acestea, Adrian Năstase încă se prezintă cu titlul de profesor universitar”, scria autorul articolului.
“În realitate, conform art.56(1), litera f) din Codul Muncii”, explică Adrian Năstase, “contractul individual de muncă încetează de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, DE LA DATA RAMANERII DEFINITIVE A HOTARARII JUDECATOREŞTI”.
“Ca urmare a acestei prevederi, în mod legal, Universitatea a constatat, la 20 iunie, ANUL TRECUT, încetarea DE DREPT a contractului dintre mine şi Universitate. Dacă aş fi fost angajat ca marinar la Universitate, soluţia legală, în caz de condamnare la închisoare, era aceeaşi. Dacă eram inginer la Aversa, soluţia, într-o astfel de situaţie, era aceeaşi. Oricum, esenţială era imposibilitatea FIZICA de participare la cursuri şi la activităţi didactice. Şi nu avea nicio relevanţă pentru aplicarea art. 56 (încetarea de drept a contractului de muncă) tipul de infracţiune (corupţie, viol în grup, genocid) ci faptul că era vorba de o pedeapsă PRIVATIVA DE LIB