În următorii doi ani, patru noi centre comerciale se vor bate pe banii braşovenilor. Cele mai multe centre comerciale au fost dezvoltate în zonele cu cea mai mare putere de cumpărare, precum Bucureşti şi Ilfov, acolo unde Produsul Intern Brut (PIB) ajungea la aproape 15.000 de euro.
A fost însă şi o excepţie. La Arad, au fost construite mai multe malluri decât în oraşe unde PIB era semnificativ mai mare, precum Braşov sau Timişoara, scrie economica.net.
Dacă la Timişoara planurile pentru construcţia de malluri rămân îngheţate, se pare că Braşovul a captat atenţia investitorilor, deşi piaţa de spaţii comerciale moderne mai poate absorbi circa 45.000 – 65.000 mp până în 2015, potrivit unui studiu al DTZ Echinox. Majoritatea centrelor comerciale deschise aici în perioada 2004-2008 au suprafeţe mici.
Înainte de criză, au fost anunţate şapte proiecte de malluri. Nici unul dintre ele nu a fost ridicat, însă unii dezvoltatorii au dezgheţat planurile şi vor să înceapă lucrările de construcţie.
Este vorba de proiectul Korona Mall al polonezilor de la Echo Investment, care ar urma să înceaptă în această vară lucrările de construcţie. Primul chiriaş a fost deja atras: Carrefour.
Coresi Shopping Center va fi dezvoltat de divizia de imobiliare a retailerului Auchan – Immochan, care a cumpărat anul trecut de la Centerra Capital platforma Tractorul. Compania obţinut la începutul acestui an autorizaţia de construcţie a proiectului, care în primă fază va avea un hipermarket de 13.000 mp şi o galerie comercială de 25.000 mp.
Şi retailerul Cora are în plan demararea lucrărilor de construcţie pentru un mall. La sfârşitul lunii mai, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului a fost aprobat de autorităţi. Mallul va fi ridicat pe terenul fostei fabrici Hidromecanica, cumpărat de Cora în 2010 cu 13 milioane de euro.
Planuri mari la Braşov are şi fon