Dan Voiculescu a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Superior al Magistraturii și Asociației Magistraților din România, dar și partenerilor europeni Comisia Europeana și Parlamentul European.
Demersul survine în contextul în care CSM a sesizat, vineri, Inspecţia Judiciară în legătură cu o posibililă încălcare a independenţei justiţiei de către trustul Intact.
În plângerea CSM se menţionează că Antena 3 a declanşat o campanie "susţinută, agresivă" împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi. Sesizarea face, de asemenea, referire la discursul moderatorilor şi al unora dintre invitaţii emisiunilor postului TV.
În cuprinsul scrisorii, Voiculescu adresează mai multe întrebări calificând contextul, respectiv “anchetarea moderatorilor și invitaților unei televiziuni (Antena3) pentru declarațiile lor publice” de către CSM, drept un “fapt fără precedent în spațiul euro-atlantic, unde “delictul de opinie” nu este incriminat”.
Sesizarea CSM survine în contextul cercetării directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj. În prezent, acesta este cercetat în libertate. Vineri, Alexandrescu a fost chemat din nou la DNA pentru declaraţii.
Concluziile Inspecției Judiciare vor ajunge tot pe masa CSM, care va decide în acest caz.
Europarlamentarul Renate Weber a afirmat în legătură cu acest caz că s-ar fi aşteptat ca CSM să ceară anchetarea magistraților care au încălcat procedurile şi nu a ziariștilor.
Weber a mai susţinut că modul în care acționează CSM este și rezultatul numirii unui procuror în fruntea Consiliului, mai spuneWeber, care crede că raportul celor două caste, procurori și judecători, ar trebui reglementat în revizuirea Constituției. Weber a precizat că va continua să-i scrie Comisiei Europene pe tema CSM, pentru a o informa cu privire la formatorii de opinie din România care găses