Dunărea a atins la primele ore ale zilei de duminică un nivel record de 8.83 metri la Budapesta, în timp ce digurile de protecţie ridicate pe cursul fluviului în Ungaria rezistă, însă cel mai înalt nivel în capitală este aşteptat pentru zorii zilei de luni.
La precedentele precipitaţii puternice din 2006, nivelul Dunării la Budapesta a fost de 8,60 metri. "Vârful se apropie de centrul ţării, ne aşteaptă două zile extrem de importante", a declarat duminică premierul Viktor Orban la Esztergom (circa 50 de km nord-vest de Budapesta), unde şi-a petrecut noaptea. "Trebuie ca acum să ne adunăm toată forţa", a mai spus el, adăugând că Parlamentul ar urma să aprobe luni prelungirea stării de urgenţă, potrivit MTI.
Sâmbătă după-amiază, aversele puternic au determinat o creştere a nivelului apelor de 30-50 cm în centrul zonei Buda timp de câteva ore, din cauza canalizărilor înfundate, însă apa a fost repede pompată în fluviu.
Voluntari şi personal anticatastrofă au lucrat 24 de ore din 24 în vestul şi nord-vestul ţării, unde toate recordurile privind nivelul apei au fost depăşite sâmbătă. Cu toate acestea, nivelul apei a început să scadă în vestul ţării.
Circa 1.000 de persoane au fost evacuate în întreaga ţară, ca măsură de precauţie.
Trei sate, Pilismarot, Domos şi Kisorszi, sunt în continuare izolate şi sunt aprovizionate cu bărcile. La Domos, satul nici măcar nu a mai amânat scrutinul pentru alegerea unui nou primar.
Din moment ce scăderea nivelului apei va fi lentă, forţele de protecţie a digurilor vor părăsi abia joi judeţul Gyor-Moson-Sopron.
Descreşterea Dunării la Budapesta ar urma să dureze 7-8 zile, malurile putând fi din nou practicabile abia când nivelul apei va reveni la 6,50 metri.
Dunărea a atins la primele ore ale zilei de duminică un nivel record de 8.83 metri la Budapesta, în timp ce digurile de