* (Interviu cu Mihai Bogza, membru în Consiliul Director al Consiliului Investitorilor Străini)
* "Nu am reuşit să găsim o listă a întreprinderilor la care se aplică această Ordonanţă 109"
* CIS a propus înfiinţarea unei entităţi care să monitorizeze angajamentele Guvernului
Reporter: Cum apreciaţi implementarea managementului profesionist în companiile de stat în ţara noastră?
Mihai Bogza: Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a publicat recent Cartea Albă 2013, un document pe care îl realizează periodic, mai exact din doi în doi ani, şi în care încearcă să sintetizeze realizările din diverse domenii de activitate şi să propună măsuri de îmbunătăţire a situaţiei existente.
În mod tradiţional, CIS nu formulează critici la adresa autorităţilor - guverne, miniştri, persoane -, ci face o analiză şi încearcă, în mod constructiv, să identifice zonele în care lucrurile se pot îmbunătăţi.
Managementul întreprinderilor publice constituie un capitol în Cartea Albă 2013.
Nu întâmplător, primul element abordat în acest material se referă la guvernanţa corporativă în cadrul întreprinderilor publice, pentru că în această zonă s-a înregistrat un anumit progres, chiar semnificativ în ultimii doi ani, prin apariţia Ordonanţei de Urgenţă nr.109/2011 care a intrat în vigoare în decembrie 2011 şi care a început deja să fie implementată.
În esenţă, această Ordonanţă reprezintă un lucru foarte bun pentru că, aşa cum se arată în preambulul ei, creează, practic, cadrul pentru eficientizarea întreprinderilor publice care, de-a lungul timpului, au produs semnificative "găuri" în buget.
Aproape în fiecare săptămână, sunt dezbateri sau articole în presă care semnalează procese ineficiente sau contracte păguboase la una sau alta dintre întreprinderile publice.
În ultima perioadă am asistat şi la eşuarea unor privatizări pe motiv