Ţările din Uniunea Europeană, inclusiv România, ar putea constata, în timp, că au dirijat resursele puţine pe care le au în direcţii greşite, cum ar fi energiile alternative, a declarat, vineri, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Domnia sa a explicat, citat de Mediafax: "Noi, în Uniunea Europeană, probabil vom constata, în timp, că am dirijat şi resursele puţine pe care le aveam în direcţii complet greşite, gen energiile alternative. Iată că descoperim că cei care s-au uitat mai departe şi s-au gândit că mai bine scot gaze de şist şi fac energie ieftină şi reuşesc să-şi relanseze industria şi s-o aducă acasă, în timp ce noi avem nişte energii minunate, care ne oferă un aer foarte curat şi posibilitatea extraordinară de a cumpăra fiecare curăţător de cartofi din orice altă ţară decât dintr-o ţară a Uniunii Europene".
Viceguvernatorul BNR a arătat că România, ca şi celelalte ţări din Uniunea Europeană, are încă obsesia anului 2020 şi obiectivele trasate pentru acest orizont prin Agenda Lisabona: "Uniunea Europeană l-a ratat pe 2020, Agenda Lisabona a fost ratată pentru că toate angajamentele de dezvoltare şi finanţare a cercetării s-au blocat ca urmare a crizei economice, n-au mai fost bani. 2020 este ratat".
Bogdan Olteanu s-a întrebat, retoric, dacă o economie poate func¬ţiona în condiţiile direcţionării greşite a resurselor financiare, precizând că filosofia economică s-a schimbat în urma crizei, punând accent pe o industrie "la tine acasă" pentru a consolida baza economică pe termen lung.
Guvernul a decis marţi ca, din 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi care li se cuvin producătorilor de energie hidro, eoliană şi fotovoltaică. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin cote obligatorii de certificate verzi, care li se impun consumatorilor, în funcţie de cantitatea de energie care le-a