Pe data de 16 iunie 1904, domnul Leopold Bloom a luat micul dejun, după care a ieşit din casă. Călătoria sa prin Dublin a devenit o binecunoscută odisee urbană, creată şi transmisă direct în nemurire de către marele scriitor James Joyce.
Toţi irlandezii din lume, dar şi iubitorii capodoperei lui Joyce, „Ulise“, sărbătoresc în fiecare an pe 16 iunie ziua lui Bloom. Bloomsday nu va trece neobservată nici la Bucureşti.
Astfel că la nu mai puţin de 131 de ani de la naşterea lui James Joyce, eroul său va fi sărbătorit cum se cuvine pentru că, începând de anul trecut, Bucureştiul a intrat pe harta celor 40 de metropole ale lumii în care opera lui Joyce este omagiată pe 16 iunie.
Pelerinaj pe traseul lui Leopold Bloom
Zona zero a sărbătorii literare Bloomsday este, bineînţeles, Dublinul. Acolo, pe data de 16 iunie se face un adevărat pelerinaj pe urmele lui Leopold Bloom. Traseul eroului lui Joyce este refăcut milimetric, cei dornici de aventuri literare făcând atât drumul, cât şi opririle despre care se pomeneşte în carte. „Pelerinii“ prin capodopera lui Joyce se opresc, de pildă, la Davy Byrne’s Pub de pe Duke Street 21 şi comandă „meniul” lui Leopold Bloom – sandviş cu brânză Gorgonzola şi un pahar de vin de Burgundia –, pentru ca apoi să ia prânzul la Ormond Hotel, unde beau halba de bere tradiţională şi mănâncă ceea ce-i plăcea mai mult şi mai mult personajului. „Mai cu plăcere, domnul Leopold Bloom mânca organele şi măruntaiele de vită şi păsări“», scria James Joyce şi în asta constă meniul zilei de 16 iunie. Chiar dacă între timp Dublinul s-a schimbat şi nu mai există toate locurile prin care Bloom a trecut, acelea sunt refăcute şi funcţionează ca un decor de film prin care se mişcă pasionaţii de Joyce, îmbrăcaţi în haine din epoca personajului lor preferat.
„Ulise”, citit în piaţa publică
La Dublin au loc şi lecturi-maraton ale rom