Serele Green Time au fost preluate, pe timp de criză, de către o fundație umanitară. Ele vor fi folosite pentru a finanța activitățile legate de sprijinirea săracilor din Roman.
La ieșirea din Roman, spre Cordun, fostele grădini ale societății Fastrom au fost transformate într-o oază de verdeață cum rareori se vede. Iar când această verdeață este folosită pentru ajutorarea semenilor loviți de soartă, atunci locul devine și mai special. La un pas de a fi închise, serele Green Time au fost preluate de către fundația umanitară “Pacea”, care încearcă să le redea frumusețea de altădată.
Curaj pe timp de criză
Părintele Emilian Antal, președintele fundației “Pacea”, vorbește despre administrarea Green Time ca despre un act de curaj. În anul 2000, un cetățean italian, în vârstă de 60 de ani, a preluat fostele grădini de la ieșirea din Roman spre Cordun, care se aflau într-o stare avansată de degradare. În numai câțiva ani, locul s-a transformat într-o afacere înfloritoare, la propriu. “Prin 2010, cetățeanul italian se simțea prea bătrân și a preferat să se retragă în Italia. Discuțiile pentru preluarea serei au început mai devreme, dar s-au finalizat abia în 2010. Era un act de curaj să preiei o astfel de afacere, în plină criză. Dar, pentru că Sfântul Francisc, care este întemeietorul Ordinului Franciscan, este și patronul ecologiștilor, pentru că îi plăcea foarte mult natura vie, am hotărât să dăm noi înșine un exemplu prin preluarea în administrare a serelor”, a povestit părintele Emilian Antal.
Investiția a fost minimă, întrucât grădina a fost preluată cu toate dotările necesare, plus câteva modernizări, făcute cu fonduri SAPARD, începute în anul 2009 de către firma respectivă. La momentul actual, grădinile se întind pe 15 hectare de teren, din care aproximativ nouă hectare sunt populate cu diverși arbuști și plante ornam