Vicepremierul Liviu Dragnea, responsabil pentru reorganizarea teritorială a României, a anunţat că viitorul organism de conducere al regiunilor, Consiliul Regional, nu va fi ales prin votul direct al cetăţenilor, ci „indirect“, prin votul consilierilor locali.
Mai exact, fiecare ales local din toate judeţele care vor forma o regiune se va prezenta la alegeri pentru a-şi vota, pe liste stabilite de partid, reprezentanţii în noul Consiliu Regional. În acelaşi mod va fi desemnat şi preşedintele regiunii, a anunţat Liviu Dragnea la emisiunea „După 20 de ani.“
„Este una dintre variantele de stabilire a noilor conduceri pentru această perioadă. Nu avem timp să facem alegeri libere. Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali aleşi pe liste de partide din politicieni. Oriunde în lume decid politicienii. Sper ca spre finalul anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie doar aleşii locali care votează. Deci 31 decembrie să ne prindă cu regiunile înfiinţate şi cu structurile de conducere“, a precizat ministrul Dezvoltării.
Totuşi, Liviu Dragnea a dat asigurări că în 2016, când sunt programate următoarele alegeri locale, preşedinţii Consiliilor Regionale şi consilierii regionali vor fi aleşi în acelaşi sistem şi în aceeaşi zi ca primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene.
LUPTA PENTRU REGIUNI
Lucrurile nu sunt clare nici în privinţa numărului de regiuni în care va fi împărţită România, din cauza bătăliei dintre baronii locali pentru viitoarele capitale regionale. „Încă nu s-a stabilit numărul exact de regiuni. Există o variantă cu opt regiuni, iar alta cu nouă. Reşedinţele vor reprezenta ultimul punct, ultima decizie. Trebuie să recunosc, stabilirea fiecărei reşedinţe de regiune reprezintă cel mai tensionat lucru, a generat cea mai multă patimă. Astea sunt ultimele răspunsuri care se vor da“, a ad