În Turcia nu este o confruntare între laici şi religioşi sau între democraţi şi autoritarişti, ci este o luptă de clasă, susţine Ian Burma, unul dintre cei mai influenţi intelectuali din lume.
Zeci de mii de turci din Istanbul şi din alte oraşe din Turcia, inclusiv din capitala Ankara, îl contestă , de mai bine de o săptămână, din ce în ce mai puternic, pe premierul Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de comportament prea autoritar şi de islamizare a ţării. În weekend, la Ankara şi Istanbul au avut loc noi confruntări violente cu poliţia.
Din ce în ce mai determinaţi, zeci de mii de oameni resping apelul autorităţilor de a înceta protestul. Ultimul bilanţ al Sindicatului Medicilor Turci pentru cele nouă zile de manifestaţii este de trei morţi, printre care un poliţist, şi aproape 4.800 de răniţi. Premierul Erdogan a avut ieri consultări cu partidul său, Justiţie şi Dezvoltare, şi a promis contramanifestaţii masive începând de la sfârşitul săptămânii viitoare. Duminică, la Adana (sudul Turciei), Erdogan le-a cerut alegătorilor săi să le dea „o lecţie“ manifestanţilor la viitoarele alegeri locale din martie 2014, relatează AFP. Preşedintele adjunct al Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare, Hüseyin Çelik, a respins posibilitatea unor alegeri anticipate, în ciuda protestelor antiguvernamentale.
ORHAN PAMUK, ÎN SPRIJINUL PROTESTATARILOR
Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, s-a exprimat şi el în sprijinul manifestanţilor. „Toţi cei care trăiesc la Istanbul au sigur amintiri de neuitat legate de Piaţa Taksim. Eu îi înţeleg pe aceşti oameni. Toată lumea îi înţelege. În Turcia se produc lucruri importante, care mă preocupă. Îmi fac griji pentru viitorul Turciei şi sunt foarte trist că nu există niciun semnal că între demonstranţi şi guvern va fi convenită o decizie prin mijloace p