Directorul Institutul Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru, consideră că prin tăierea teilor din centrul Iaşiului oraşul s-a întors în urmă cu 20 de ani şi că argumentul Primăriei ieşene că prin dispariţia teilor sunt puse în valoare monumentele istorice de pe bulevardul central e "o himeră".
Directorul INP, Alexandru Muraru, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că tăierea teilor de pe bulevardul central al Iaşiului "nu face cinste oraşului" şi că această operaţiune a fost o mare greşeală.
"Iaşiul s-a întors în urmă cu 20 de ani. Dacă se întâmpla în Tecuci sau în alt oraş poate nu era o problemă, dar în Iaşi teii reprezintă identitatea simbolică a oraşului. Au fost puşi în loc salcâmi japonezi, nişte plante plângătoare, specifice monumentelor funerare. Am fost la Paris, la Stuttgart, iar acolo nimeni nu-şi imaginează că se poate întâmpla aşa ceva", a mai spus directorul INP Alexandru Muraru.
El a afirmat că la Iaşi s-a comis un abuz, în condiţiile în care, pentru tăierea teilor, Primăria oraşului a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 60.000 de lei.
Întrebat cum comentează argumentul Primăriei ieşene că prin tăierea teilor sunt puse în valoare monumentele istorice de pe bulevardul Ştefan cel Mare, Muraru a spus că este "o himeră".
Peste 70 de tei, având o vechime de câteva zeci de ani, de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, au fost tăiaţi la începutul acestui an.
Primăria a transformat bulevardul în arteră pietonală şi a motivat că prin tăierea arborilor înalţi şi plantarea de salcâmi japonezi, de talie joasă, sunt puse în valoare monumente precum Catedrala Mitropolitană sau Biserica Trei Ierarhi.
În Iaşi au avut loc mai multe proteste iniţiate de societatea civilă, la care au participat sute de persoane, însă municipalitatea nu a renunţat la demersul înlocuirii teilor cu salcâmi japonezi. Di