Proprietarii autoturismelor funcţionale cu o vechime mai mare de 10 ani le pot duce de azi la punctele de colectare, pentru a primi unul din cele 4.289 de tichete Rabla disponibile
Ca să intre în posesia tichetelor valorice, proprietarul unei maşini care are cel puţin 10 ani vechime, trebuie să ajungă cu autovehiculul la sediul unui colector. Lista completă poate fi consultată pe pagina de internet a Agenţiei pentru Fondul de Mediu (AFM), www.afm.ro.
Maşina trebuie să fie funcţională, iar proprietarul trebuie să aibă la el actul de proprietare al autoturismului, talonul şi actul de identitate.
Fără amenzi neplătite
Colectorul îl va trece pe o listă şi va completa procesul de luare în custodie a maşinii. Cu acest document, clientul se duce la poliţie, unde radiază autoturismul.
Atenţie! Cei care nu şi-au plătit amenzile şi impozitele s-ar putea trezi că nu li se va face radierea până nu îşi achită debitele restante.
Bani şi din fier vechi
Cu certificatul de radiere, proprietarul se întoarce la colector. Acesta casează maşina în baza documentului emis de poliţie şi îi dă fostului proprietar voucherul în valoare nominală de 6.500 de lei şi o sumă de bani, rezultată din valorificarea la fier vechi a rablei. Toată această procedură nu trebuie să dureze mai mult de 10 zile.
Din momentul în care primeşte voucherul, proprietarul rablei are 45 de zile să-l depună la unul dintre producătorii sau dealerii auto acceptaţi în program. Dacă nu face acest lucru până pe 20 noiembrie 2013, tichetul devine nul.
Mulţi doritori, puţine tichete
Tichetele au fost distribuite de Agenţia pentru Fondul de Mediu unui număr de 334 de colectori din toată ţara. Cele mai multe vouchere au fost alocate municipiului Bucureşti şi judeţelor Timiş, Cluj, Prahova, Constanţa şi Bihor. Cele mai puţine tichete au fost alocate pentru judeţul Călăraşi – doar