România are nevoie, în acest moment, de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
„După părerea mea, da, România are nevoie”, a spus Croitoru, întrebat despre necesitatea unui nou acord cu FMI. „În România, programul cu FMI a funcţionat. România are nevoie de un nou program cu FMI, dar aceasta nu înseamnă noi bani de la Fond”, a arătatel, într-un seminar financiar-bancar desfăşurat la Mamaia.
Scrisoarea de intenţie a României urmează să intre în discuţia board-ului Fondului Monetar Internaţional pe 25 iunie, iar în iulie vor avea loc discuţii pentru a fi stabilită data vizitei în România pentru o nouă înţelegere, declara în data de 6 iunie Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice.
Comisia Europeană a recomandat României să ducă la bun sfârşit programul de asistenţă financiară FMI-UE, care a asigurat continuarea procesului de consolidare fiscală, precum şi ameliorarea gestiunii şi controlului finanţelor publice.
Liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate, motiv de confruntare
În data de 4 iunie, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, publica, alături de economistul John Ralyea, o analiză în ziarul "Adevărul" în care oficialii justificau măsura liberalizării preţului la gaze naturale şi energie electrică. Ca o concluzie, cei doi scriau că încurajează Guvernul "să continue eforturile de restructurare a sectorului energetic promiţător al României, rezistând tentaţiilor de a reveni la subvenţionarea risipitoare sau la protecţia din partea statului a producătorilor ineficienţi".
Sindicatele şi patronatele din chimie şi petrochimie au avertizat că liberalizarea gazelor va ameninţa 8.000 de locuri de muncă. De asemenea, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi spuneau că liberalizarea nu va