Aşteptările şi speranţele americanilor la o viaţă privată s-au redus uimitor odată cu atentatul terorist din septembrie 2001, când au fost atacate Turnurile Gemene şi Pentagonul. Indiferent că ar putea fi vorba de exces de zel din partea autorităţilor sau pur şi simplu ne supunem evoluţiei naturale, cert este că devine aproape imposibil să ne sustragem reţelei tehnologie imense care ne leagă şi la care au acces autorităţile.
După evenimentele tragice din 11 septembrie 2011, lumea întreagă a fost marcată de violenţa urii dintre popoare, iar americanii au realizat cât de vulnerabili sunt în faţa unor atacatori.
Au urmat legi adoptate pentru a lupta cu teroriştii din umbră, ceea ce a oferit autorităţilor americane o putere fără precedent. Informaţii considerate în trecut în afara limitelor au devenit perfect accesibile agenţilor de securitate, care s-au trezit aproape peste noapte cu o mare putere concentrată în propriile mâini, informează agenţia de ştiri Associated Press.
Totodată, tehnologia care trebuia să contribuie la confortul de zi cu zi al americanilor a ajutat corporaţiile şi guvernul să urmărească activitatea şi obiceiurile de comportament ale tuturor celor care au ţinut pasul cu progresul lumii moderne.
Iată şapte moduri care au transformat lumea de astăzi într-una mai puţin privată:
1. În urma atacurilor teroriste petrecute la New York şi Washington, Legea Patriot Act din 2001 a dat guvernului federeal acces fără precedent la schimburile de informaţii prin intermediul computerelor şi al telefoanelor mobile şi a extins dreptul de interceptare a convorbirilor.
De asemenea, Patriot Act a autorizat urmărirea informaţiilor legate de termeni precum „financiar”, „librărie”, „telefon”, „medic”, „biserică”, „sinagogă”, „moschee” fără să obţină consimţământul utilizatorilor sau fără a-i notifica. Motivul invocat de guvernanţi este