Curtea Constituţională a Germaniei va analiza săptămâna aceasta legalitatea măsurilor luate pentru salvarea monedei unice europene. În colimatorul judecătorilor va fi în special singurul plan care a adus slabilitate în zona euro, programul prin care Banca Centrală Europeană va achiziţiona obligaţiuni ale statelor cu probleme pentru a limita creşterea costurilor de finanţare. BCE se arată încrezătoare, deoarece instituţia se află sub jurisdicţia Curţii Europene şi nu sub cea a instanţei de la Karlsruhe. Un judecător avertizează însă că implicaţiile deciziilor pe care Curtea le va lua pot fi cruciale pentru integritatea uniunii monetare.
Curtea constituţională germană va ţine pe 11 şi 12 iunie audieri publice privind legalitatea măsurilor luate de BCE în timpul crizei datoriilor din zona euro. Vicepreşedintele băncii centrale, Joerg Asmussen, va depune mărturile în apărarea instituţiei pe care o conduce, în special a programului de achiziţie de obligaţiuni despre care reclamanţii spun că reprezintă un ajutor direct acordat statelor, nepermis de regulile Uniunii Europene. La audieri va fi prezent şi guvernatorul băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, care se opune acestor achiziţii. El este şi membru în consiliul guvernator al BCE, scrie EUobserver.
Udo di Fabio, până anul trecut expertul Curţii Constituţionale în privinţa euro, apreciază că procesul privind legalitatea maşinăriei de salvare a zonei euro ar putea provoca încleştări între Germania şi BCE care, în cele din urmă, ar putea duce la prăbuşirea uniunii monetare, notează The Telegraph.
„Prin prisma faptului că BCE acţionează dincolo de teritoriul legal, iar aceste încălcări sunt serioase şi de durată, Curtea trebuie să decidă dacă Germania poate rămâne membru al uniunii monetare din punctul de vedere al Constituţiei”, spune di Fabio. El a redactat anul trecut hotărârea provizorie a